TESZT

Asustor Nimbustor 4 Gen2 áttekintés – Egy NAS kifejezetten gamereknek 

Az Asustor a nyár folyamán mutatta be a legújabb AS54 sorozatot, közöttük a Nimbustor 4 Gen2-őt, amit kifejezetten játékosoknak szán a gyártó. Rengeteg fejlesztést kapott az előző generációhoz képest, így kíváncsiak voltunk, mit is tud az eszköz. 

Külső 

Az Asustor legújabb modelljeire abszolút a kifinomult megjelenés jellemző, hogy ne kelljen a sarokban rejtegetni a NAS-t. Szerencsére a Nimbustor 4 Gen2 sem kviétel ez alól, így fényes előlapján a már az Asustor-tól megszokott geometrikus minta található, amit megfűszerez a piros színű Asustor logó. Ami viszont újítás, hogy a NAS tetején lévő szellőzőnyílások nemcsak a megfelelő hűtést biztosítják, hanem nagyon jól is néznek ki, extra megjelenést adva így az eszköznek. Szóval ami a külsőt illeti, minket meggyőzött és teljesen megállja a helyét egy gamer környezetben. 

Nézzük, mi van a külcsín alatt. A fényes előlap mágneses, így egyszerűen levehető, alatta pedig a 4 meghajtórekesz kapott helyet. Természetesen nemcsak az esztétika miatt fontos az előlap, hanem funkcióját tekintve is, hiszen így védelmet nyújt a por ellen. Köszi Asustor, hogy erre is gondoltál! 

A meghajtókat szerszám nélkül telepíthetjük, ami mondhatni már eléggé megszokott az új generációs NAS-oknál, viszont most van még egy extra funkció, méghozzá az, hogy merevlemezeken kívül PCIe 3.0 SSD-ket egyaránt telepíthetünk a maximális teljesítémény érdekében. 

Specifikációk 

A Nimbustor 4 Gen2-őt az Intel legújabb 10 nm-es Celeron N5105 négymagos processzora hajtja, amely akár 2,9 GHz-es turbó órajelre is képes, sőt 31%-os teljesítménynövekedést is kínál az előző generációs Celeron processzorokhoz képest. Szóval a CPU gyorsaságára nem lehet panaszunk. A RAM-okat tekintve is jó hírrel szolgálhatunk, ugyanis a 4 GB DDR4-2933 RAM a DDR4-2400-hoz képest akár20%-kal nagyobb teljesítményt biztosít. Az Asustor tényleg rágyúrt a gyorsaságra! 

A portokat tekintve sem szenvedünk hiányt, hiszen a Nimbustor 4 Gen2 már két 2,5 Gigabites hálózati portot is kapott, amelyek segítségével elérhetjük az akár 5 Gbps-os kombinált sebességet, mivel támogatják a többcsatornás SMB-t és a link aggregálást. De, itt még nem ért véget a portok serege: három USB 3.2 Gen 2 x1 porttal, beépített HDMI 2.0b porttal is fel lett szerelve, az utóbbi pedig támogatja a 10 bites 4K H.265/HEVC hardveres dekódolást és a 10 bites VP9 Profile2 dekódolást. Az akadásmentes filmnézés és szerkesztési munka garantált. Olvasási és írási sebességet nézve pedig a gyártó akár 576 MB/s-os olvasási és 566 MB/s-os írási sebességet ígér.  

A 4 meghajtórekeszbe ugye a hagyományos SATA-merevlemezeken kívül négy M.2 foglalattal rendelkező NVMe SSD is telepíthető, szóval kihasználható a NAS teljes potenciálja. Hogy ezt ne akadályozza a melegedés, ezért egy 120 mm-es ventilátor felel a megfelelő hűtésért. 

Beállítás és felhasználás 

Az ADM 4.2 – az Asustor saját operációs rendszere – fut a Nimbustor 4 Gen2 modellen, ami számos fejlesztést kínál. Felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkezik, valamit az új gyors útmutatási funkcióval rendkívül egyszerűvé vált a beüzemelés. Az ADM egyébként egy teljesen új, játék ihlette külsőt is kapott, ami a gamerek tetszését biztosan elnyeri. 

Ha már gamerek készült a NAS, minket azonnal megfogott az Asustor Live alkalmazás, ugyanis a NAS-ból egy streaming központot hozhatunk létre a segítségével: streamelhetünk közvetlenül a NAS-ról Facebook, Instagram, YouTube és Twitch felületeinkre, vagy akár az RTMP kompatibilis platformokra. Szerencsére a játékok tárolására is gondolt a gyártó, amelyre lehetőséget kínál iSCSI-meghajtó, szóval bizonyos játékokat akár a NAS-ról közvetlenül is futtathatunk. Zseniális megoldás! 

Összefoglalás 

Többször is emlegettük, hogy a gyártó abszolút játékosoknak szánja a NAS-t, de a sok-sok funkciónak köszönhetően a tartalomgyártók kedvence is lehet. Természetesen a NAS alapvető feladatait is tökéletesen képes ellátni, így otthoni vagy kis irodai felhasználóknak is tökéletes választás, ha fontos számukra a kiemelkedő teljesítmény és gyorsaság. Ár-érték arányban is meggyőző, így mindenképpen ajánlani tudjuk a Nimbustor 4 Gen2 modellt.