TESZT

Otthoni NAS az egész családnak – Asustor Drivestor 4 Pro teszt 

Tesztre érkezett hozzánk egy Asustor Drivestor 4 Pro NAS, ami kifejezetten otthoni és kis irodai felhasználásra készült. A 4 lemezes kivitelével pedig bőséges tárhelyet kínál, hiszen további merevlemezek hozzáadásával egyszerűen bővíthetjük. 

Nézzük milyen felszereltséggel rendelkezik a NAS! 

Manapság már a 4K felbontású videók és filmek egyre gyakoribbak, ehhez viszont egy jó proci elengedhetetlen, ha zökkenőmentesen szeretnénk élvezni a tartalamak jó minőségét. Szerencsére a Drivestor 4 Pro-t egy AS3304T ARM-alapú Realtek RTD1296 processzorral szerelték fel, így a 4K-s felvételeket (H.264) könnyedén lejátssza. 

Csatlakozókból sincs hiány! 

A NAS-on található két USB-port és egy 2,5 GbE port, ami ráadásul rikító piros színben pompázik. Szóval, ha nem lennél biztos benne, hova kell a kábelt csatlakoztatnod, akkor megnyugodhatsz, így viszonylag nehéz eltéveszteni. Az Ethernet csatlakozóért amúgy pirospont jár, hiszen az adatokhoz villámgyorsan és egyszerűen férhetünk hozzá. 

Az Asustornál a termékek nevében is jól látszik, hány lemezen verzióról van szó, tehát a Drivestor 4 Pro bizony 4 merevlemezt képes fogadni: akár 3,5 hüvelykes merevlemezeket, vagy 2,5 hüvelykes SSD-ket is be tudjuk szerelni és ezeket szabadon kombinálhatjuk. Ebből következik, hogy RAID 5 tömböt is létrehozhatunk, szóval újabb plusz pont az adatbiztonságnak.  

Mekkora az összkapacitás amit be tud fogadni? 88 TB – merevlemezenként 22 TB! Nem kevés adat, meg kell hagyni. 

Tehát 4 lemezzel már elég sok tárhelyet kapunk, de ha egyszer kinőnénk azt, akár ki is bővíthetjük a rendszerünket, méghozzá a NAS-on található három 5 Gbps-os USB 3.0 porton keresztül.  

Külső megfog, belső megtart. A második már megvan, nézzük a külsőt! 

Az Asustorra alapvetően jellemző a letisztult előlap, természetesen ez a Drivestor 4 Pro esetében sincs máshogy. Az előlapja fényes felületű, ami szépen csillog, viszont aki nem vigyáz eléggé rá, annak hamar karcos lehet. Találunk még egy geometrikus mintát az elején, ami elegánssá teszi a kinézetét. 

Egyébként az előlap mágneses, így könnyedén eltávolítható a merevzlemezek behelyezéséhez, amiket szerszám nélkül telepíthetünk, szóval rendkívül egyszerűen használható. 

Egyszerű és nagyszerű kezelés 

Megnéztük, mennyire egyszerű biztonsági mentést készíteni az eszközről, hiszen ez a fő funkciója a NAS-oknak. Elérhetők a Windows és a macOS beépített biztonsági mentési megoldásai, így engedélyezheted a Time Machine célállomásként vagy beállíthatod a Windows fájlelőzmények tárhelyeként. Az ADM saját és ingyenesen elérhető Biztonsági mentési tervet is kínál. 

Ha szeretnéd a felhőtárhelyeket kiváltani, akko jó hírünk van, hiszen van rá lehetőséged. Ugyan az APP Central sokféle biztonsági mentést teszt lehetővé a felhőszolgáltatásokba, azonban ez nem csak lassú, de drága móka is lehet.  

Ha már a családot említettük, akkor beszéljünk a szórakozásról! 

A Drivestor 4 Pro támogatja a DLNA-t és a Chromecast-ot is, továbbá, ha a médiát az iTunes és az Apple AirPlay eszközökön szeretnéd megjeleníteni, akkor az OwnTone alkalmazást letöltöd, és máris működik. Igazi magic! 

A Drivestor 4 Pro-t használjuk médiacenterként is, hiszen az App Central áruházban elérhető az Emby, a Jellyfin, a Plex, a Twonky és az Asustor saját LooksGood szervere egyaránt. 

Szóval ha böngésznél videók és zeneszámok között, vagy streamelnéd azokat okostéve, akkor ezek az opciók rendelkezésre állnak. Sőt, lehetőséged van akár a könyvtárad távoli elérésére is interneten keresztül. 

Megvizsgáltuk mire jó még a NAS 

Szóval összesen több mint 140 alkalmazás érhető el a NAS-ra 26 kategóriából, ami nem semmi! Automatikus szinkronizáció, privát felhő futtatás, webshop tárolás, és még sorolhatnánk. Ha pro vagy akár fejleszthetsz is a NAS-on, vagy futtathatsz konténereket a Dockeren keresztül. 

Összegzés 

Összességében kijelenthetjük, hogy a Drivestor 4 Pro megfelel egy normál PC-nek, hiszen majdnem minden olyan feladatot képes ellátni, amit egy ilyen PC tudna. Sok-sok alkalmazás lehetővé teszi a széleskörú felhasználást, szóval nem csak egy adattárolóról van szó, hanem attól sokkal többről. Könnyen kezelhető, így a kezdő felhasználóknak sem okoz problémát a használata, de a profiknak is tartogat újdonságokat az eszköz. Ár-érték arányban egy jó vételnek számít a NAS az otthoni és kis irodai eszközök között. Minket meggyőzött! És Téged? 

Az ASUSTOR NIMBUSTOR 2 az influenszerek és a multimédia rajongók kedvence világszerte. Neves szaklapok az egyik legjobb NAS-nak tartják a kategóriájukban az AS5202T és az AS5304T modelleket. Szeptemberben, a készletünk erejéig, a gyártó támogatásának hála a két NIMBUSTOR 2 tárolókat rendkívül kedvező áron viheted el. A kétlemezes AS5202T-re a kedvezmény 9 százalék, a négy rekeszes AS5304T most tíz százalékkal kedvezőbb áron!

A NIMBUSTOR 2 NAS-okat az Intel Gemini Lake alapú Celeron processzora hajtja. A processzor takarékos, de fürge, a beépített DDR4 memóriával együtt kimagasló audio-vizuális élményt nyújt. Máshol ebben a kategóriában nem találsz két darab, egyenként 2,5 gigabites hálózati csatlakozót, amelyeket linkelve 5 gigabites sebességgel éred el a hálózatodat. Szintén egyedi, hogy HDMI 2.0b csatlakozót találsz a NAS-on, egy HDMI kábellel már kész is a multimédia központ. Az AS5202T és AS5304T modellek a multimédiás tartalom készítők vagy a live stream szolgáltató influenszerek kedvelt adattárolója. Ehhez rengeteg szolgáltatást és megoldást kínál a NIMBUSTOR 2!

A kiemelt partnereknél az ár már tartalmazza a kedvezményt!